Tegeltak
Tak över huvudet!
I vilken kondition befinner sig ditt tegeltak. Detta är en viktigt fråga i din fastighets underhåll. Ditt tak tar emot stora mängder av både regn och snö. Det finns väl inget mer oroande än att upptäcka att sitt tak läcker in vatten. Dessutom så skapar vattenläckage fukt och mögelskador om det vill sig illa. Upptäcker man vattenläckage i tid så kanske det räcker med att torka upp efter vattenskada med avfuktare eller alternativt låta torka ut av sig själv. Det första är säkerställa varifrån vattnet läcker in och att åtgärda detta omgående. Tyvärr så har det ofta pågått under en längre tid innan man upptäcker vattenläckage. Det är bra om man inspekterar sin vind med jämna mellanrum särskilt då sitt undertak om det finns spår av vattenläckage. Exempelvis mörka fläckar eller andra spår som inte stämmer in med det övriga undertaket. Vanligast är ett tak uppbyggt med råspont med underlagspapp ovanpå. Uppepå underlagspappen finns först ströläkt och bärläkt för att sedan avsluta med taktegel. Taktegel finns framför allt i lertegel och betongtegel. Båda finns i enkupigt och tvåkupigt utförande. Dessa två taktegel är dom vanligaste tegelpannnor på våra tegeltak idag. Plåtbeslag av olika varianter använder man sig för täta mot tegel och vindskivor, skorsten för att nämna några detaljer. När man planera att renovera och byta ut sitt tegeltak bör man ha i åtanke att det är ofta ett tungt arbete med böjda ryggar och mycket klättring upp och ner via stege om man ”gör det själv”. Professionella takläggare rekommenderar att använda byggnadställning vid takarbeten. Det finns också alltid en fallrisk som man bör tänka på. Oavsett hur försiktig du än är kan olyckan vara framme. Sätt alltid säkerheten i första hand.
Vanliga orsaker till vattenläckage.
Trasiga tegelpannor är väl absolut vanligast att man tittar efter och behöver byta ut men det är lätt att glömma att finns mer orsaker till vattenläckage. Takfönster ger ett trevligt ljusinsläpp men verkar vara en ofta återkommande orsak till att vatten läcker in. Att kontrollera med jämna mellanrum efter läckage är en god ide. En annan orsak är runt röranslutningar som sticker upp genom taket. Plåtbeslag runt skorstenen och andra övriga plåtbeslag som har som uppgift att täta mot tegeltaket. Rensa ur hängrännor från barr och löv och även kontrollera stuprör så det inte är stopp i något av dessa.
Säkerhet vid takarbete.
Takarbeten är ofta en riskfylld arbetsmiljö. Orsaker till olyckor är många och nu ställs det krav på säkerhet för att minska olyckor vi takarbete. Du som är ägare till en fastighet har ansvar att se till att säkerheten fungerar på ditt tak . Du är också ansvarig att utföra underhåll för funktionalitet. Kontrollera vad som gäller just för dig.
Lertegeltak.
Lertegeltak och faluröda hus är en stor del av vår svenska kultur särskilt i vår landsbygd. Först kom det enkupiga lerteglet för att senare konkurerra med det tvåkupiga lerteglet.Idag konkurrerar lerteglet med andra material som bla betongtegel och andra takbeläggningar.
Kontrollera skorstenen vid takrenovering.
Passa på att kontrollera skorstenen när du ändå lägger om ditt tak. Titta efter frostsprängda tegelstenar och dåliga fogar och överliggande plåt som skyddar din skorsten. Titta även ner i skorstenen. Upptäcker du något som inte stämmer eller är osäker på skorstenens funktion rekommenderar vi att du kontaktar en specialist på området. I bland kan man även behöva reparera fogar på skorstenen, man rensar bort dålig och porös fog ca 25 mm eller till fast fogbruk. Vid stora skador bör man dela upp arbetet i etapper. För att sedan putsa i med nytt fogbruk. Val av fogbruk beror också på hårdheten av din mursten. Har din skorsten en hårdare mursten väljer man ofta ett starkare putsbruk. Man kan även putsa hela skorstenen med putsbruk vid behov. Läs mer om fasadputs och murarbeten på http://www.fasadputsstockholm.se. Många tycker det också är snyggare med en putsad skorsten än vid synliga tegelstenar. Man kan med fördel vända sig till företag som arbetar fasadrenovering om man vill putsa sin skorsten då det bygger på samma typ av arbete.